Eupen Sourbrodt Heerlen 160 km

Dinsdag 11 september 2012

Een aantal mensen heeft toegezegd om vandaag mee te fietsen naar Eupen en dan naar Sourbrodt en via de Vennbahn terug naar Heerlen.
Maar vanmorgen om 7.00 uur regent het pijpenstelen, en als ik bij Van der Valk kom staat daar eenzaam en alleen Louis Mestrini. We besluiten in ieder geval de rit te maken.
Als het bijna 9.00 uur is komt daar nog Paul Eestermans aanrijden. Hij heeft zich al een paar keer omgekleed en is tenslotte toch maar gekomen. We rijden naar Ubachsberg en vandaar naar Gulpen. Dan naar Slenaken en daar gaan we de grens over naar Belgi.
De zon komt tevoorschijn en het is lekker fietsweer. Via Teuven en Homburg bereiken we de klim naar Henri Chapelle.
Dan krijgen we een mooie afdaling naar Welkenraedt. Hier maken we pauze bij een bakker.

De regenkleding kan uit en na de koffie proberen we een andere weg als op de route staat. Dat blijkt een misrekening te zijn, want na een paar kilometer zitten we op de grote weg naar Eupen. Gelukkig is het niet ver naar die plaats. Daar zijn wegwerkzaamheden bezig en hierdoor verrijden we ons een beetje. Gelukkig weet Paul hier ook de weg en al snel verlaten we Eupen.
We rijden richting Monschau en na een paar kilometer gaan we linksaf naar de stuw van Eupen. Hier rijden we het bos in en blijven een paar kilometer langs het stuwmeer rijden.
Bij Ternell steken we de grote weg Eupen Monschau over en gaan weer het bos in. De langzaam stijgende weg is mooi geasfalteerd. Na ongeveer 5 km komen we aan het riviertje de Hill.
Deze steken we over een klein houten bruggetje over en dan rijden we steeds stijgend verder over een onverharde weg. Op het hoogste punt van onze rit kijken we over het Hoge Ven uit.
Het ziet er prachtig uit, maar de wind is koud en we houden ons hier niet te lang op. We zitten nu op een omleiding van de Vennbahn. Slechts een auto van de boswachter komt ons tegemoet. Als we in de afdaling naar Kuchelscheid rijden staan 2 reen in de berm. Gelukkig blijven zij daar, want je moet er niet aan denken dat zij oversteken als wij daar met een vaartje van 50 km naar beneden suizen.
Bij Kuchelscheid komen we op de Vennbahn. Deze is hier pas geasfalteerd en is zo glad als een biljart. Eerst gaat het een beetje omhoog maar al gauw gaan we in dalende lijn richting Aken. Bij Roetgen maken we pauze bij een ijssalon. De zon schijnt nog steeds en de koffie smaakt prima.

 We hebben hier al meer dan 100 km gefietst. Plotseling steekt er een harde wind op en begint het te regenen. Als het even wat minder regent vertrekken, we maar niet lang daarna regent het weer pijpestelen. Dit blijft zo tot we in Aken zijn. Als ik Louis vraag of hij natte voeten heeft, antwoord hij dat hij dat niet weet. Paul rijdt achter ons aan is ook drijfnat. Bij Aken rijden we eerst naar Eilendorf en dan naar Haaren. Via een steile klim het Wormdal uit en dan zijn we gauw in Richterich. Hier verlaat ik mijn fietsmaten en rij naar huis.
Louis en Paul rijden nog samen tot de Heerlerbaan .

Om 17.00 uur is iedereen weer thuis. Een mooie maar drijfnatte rit.             F . Didderen.