Heerlen – Hasselt 135 km

 Dinsdag 28 augustus 2012

 Als ik thuis vertrek ziet de wereld wat het weer betreft er rooskleurig uit. De zon komt rood op en het belooft een mooie dag te worden.
Bij Van der Valk zijn we met elf man om de rit naar Hasselt te beginnen. We vertrekken om 9 .00 uur. Later blijkt dat niet iedereen helemaal tot Hasselt zal meerijden.
Boven Maastricht hangt een flinke bui, maar meer dan een natte weg krijgen we niet. Vlak bij Maastricht komen nog twee oud-leden bij de groep die mee willen rijden.
Bij de Noorderbrug van de stad keren vier mensen om. Hans van Druten rijdt nog mee naar Veldwezelt en haakt daar af.
Met acht man rijden we verder. Bij Gelik rijden we langs het Albertkanaal. Hier kunnen we goed opschieten, maar voelen zo langs het water toch wel goed de tegenwind.
Daar hebben Louis Mestrini en Andries Wiersma geen moeite mee. Bij Diepenbeek is het opletten, want grote kranen zijn daar schepen met zand aan het lossen.
Iets verder rijdt Paul Eestermans lek. De zon schijnt en de temperatuur is prima. Rene Koopmans vindt dat hij nu een beetje kan uitrusten.
Bij de stuw van Hasselt rijden we langs de haven naar het centrum van Hasselt. Daar vinden we net allemaal plaats op het terras van een lunchroom en bestellen koffie met gebak. De serveerster vindt het maar knap dat we van Heerlen tot hier gefietst zijn en nu weer terug moeten fietsen. Waarschijnlijk heeft zij de leeftijd van ons allemaal geschat. Als bij Henk van ’t Hof de telefoon rinkelt vraagt Paul hoe men weet dat hij hier is.

Na de pauze rijden we langs het station en zijn dan snel door de stad heen op weg naar St. Lamrechts Herk. We rijden nu over mooie wegen met heel weinig verkeer. Wel hebben we de wind nu een beetje in de rug en dat voelt prettig aan. Hier is Sjaak Piosik in zijn element en neemt de kop resoluut over. Bij Warande steken we de N-80 over naar Wimmertingen.
Hier gaat het een beetje bergop. Daar boven bevindt zich een kliniek voor Plastische Chirurgie. Niemand voelt zich geroepen een afspraak te maken voor een plastische ingreep.
Een beetje ijdel zijn we toch nog wel. Eerst rijden we langs de snelweg en later steken we die over naar Diepenbeek. Door een verlaten boerengebied rijden we naar Beverst, en dan over een smal pad naar Bilsen. Buiten het plaatsje wachten 3 beklimmingen en die doen toch wel een beetje pijn in de benen na 90 km vlak rijden.
Over het fietspad langs de N-2 rijden we naar Mopertingen. Hier rijdt Paul zijn 2e lekke band. Via Veldwezelt bereiken Maastricht.
Hier nemen we afscheid van de twee “zwartrijders” en fietsen door naar de Nachtegaal in Meerssen voor een laatste pauze. In de verte horen we de sirenes loeien, maar we hoeven ons niet druk te maken, want het komt door een fout in de computer. Via Valkenburg en Klimmem rijden we weer naar Heerlen.

Om 16.00 uur is iedereen weer thuis.        Frans Didderen.